In het nieuws

image-3506772
APELDOORN – Niet alle verkeerslichten signaleren bromfiets- en motorrijders. Gevolg is dat deze bestuurders tevergeefs wachten op groen. En wat dan?
 
Een motorrijder staat voorgesorteerd om links af te slaan. Hij staat op de kruising van de Laan van Westenk/ Ugchelseweg.
 
Na vijfenhalve minuut wachten voor een rood stoplicht is het genoeg en rijdt de motorrijder weg. Niet linksaf, maar rechtdoor, mee met de stroom passerende auto’s. 
 
Deze kruising is een van de punten in Apeldoorn die voor een motor of andere tweewieler een obstakel kunnen vormen. De detector die het groene licht moet activeren, reageert niet en de enige hoop op ‘verlossing’ is de komst van een auto op dezelfde rijstrook. 
 
Op de kruising Laan van Westenenk/Europaweg en een eindje verder richting stadscentrum, bij de kruising Europaweg/Jachtlaan hetzelfde verhaal. En voor zover verder bekend weigert ook het verkeerslicht Hofstraat/ Nieuwstraat de tweewieler door te laten.
 
Motorrij-instructeur Gerard van Veluwen van Verkeersschool De Veluwe weet ervan. “Als je dit overkomt, blijf je niet langs de weg kamperen totdat het licht op groen springt. Maar het komt zelden voor in Apeldoorn. Ik heb goede afspraken met de gemeente. Als ik een melding doe dan is die er snel bij om de gevoeligheid van de verkeerslichten aan te passen.”
 
Een van Van Veluwens laatste meldingen betrof de Woudweg bij de kanaalbrug. Het stoplicht reageerde niet als je vanuit Klarenbeek kwam. Is weer in orde.”
 
Een berucht punt was het verkeerslicht bij Malkenschoten. Je moet weten waar de detectielussen liggen. Veel motorrijders rijden er langs.” 
 
Apeldoorn is niet uniek. De motorbelangengroep MAG stelde een paar jaar geleden een landelijk meldpunt van niet-werkende verkeerslichten in. Peter Suurbier van de MAG telt jaarlijks 70 tot 80 meldingen.
 
“In 99 procent van de gevallen wordt dat door de wegbeheerder snel in orde gemaakt. Apeldoorn met de Kayersdijk kwam daar al weer ruim twee jaar geleden voor het laatst in voor.”
 
De MAG heeft ook geprocedeerd namens beboete motorrijders die noodgedwongen door rood reden. “Met succes, want we toonden aan dat je als motorrijder niet anders kunt. Je zit in een spagaat.” 
 
Gemeente Apeldoorn kent de problemen en roept op om van niet-reagerende verkeerslichten melding te maken bij de Buitenlijn (14055). (bron deStentor)