In het nieuws

image-3790851
Apeldoorn – De KNMV gaat bij rijvaardigheidstrainingen de nadruk leggen op risicoherkenning op de motor Uit onderzoek blijkt dat cursussen voor verbetering van rijtechniek een vals gevoel van veiligheid kunnen geven.
 
Veel zware motorongelukken ontstaan door een aanrijding met een tegemoetkomende, linksafslaande auto.
De Apeldoornse KNMV-motorinstructeur Gerard van Veluwen die meewerkte aan de ontwikkeling van de nieuwe Voortgezette Rijopleiding Risico : “Je kunt je eigen zichtbaarheid vergroten, licht slingeren om de aandacht te trekken. Maar ga er vanuit dat een automobilist je niet ziet. Schat in of je snelheid mindert of dat je de situatie voor bent door extra gas te geven en de kruising al voorbij bent voordat die auto links af kan slaan.”
 
Na de nadruk bij de KNMV op rijtechniek ligt de focus de laatste jaren meer op het analyseren van de ongevalsketen. Leren om vroegtijdig een beslissing te nemen om risico’s uit de weg te gaan.
 
Uit zijn cursuspraktijk noemt Van Veluwen nog enkele wegen en situaties in en om Apeldoorn die van een motorrijder extra aandacht vragen. “Rij op de Berg en Dalweg tussen Beekbergen en Hoenderloo 50, 60 en blijf de berm scannen op overstekend wild. Een ander beruchte plek is de afrit van de A1. Kom je op de Otterloseweg uit Hoenderloo dan zie je een vrachtauto voorgesorteerd staan om linksaf te slaan. Daarachter zie je niet de auto die vanaf de afrit rechtsafslaat. En de Eendrachtstraat. Kruisingen van gelijke orde en √≠edereen denkt er voorrang te hebben.”  (bron de Stentor)