Wanneer je geïnteresseerd bent om je bromfietsrijbewijs te halen , ga je naar een rijschool. Hier volg je theorielessen , de rijschool vraagt je theorie-examen aan i.o. met de instructeur. Je mag theorie-examen doen vanaf dat je 15,5 jaar oud bent.

brommer

Als je geslaagd bent kijken we naar een examendatum voor het praktijkexamen. Zodra je 16 jaar bent mag je beginnen met je praktijklessen en dan aansluitend examen doen. Dit proberen wij in een tijdbestek van 2 á 3 weken te doen.

Met een geldig Nederlands autorijbewijs (categorie B) of motorrijbewijs (categorie A) heb je geen apart rijbewijs bromfiets nodig. Je hoeft dan geen examens te doen.

Voorbereiden op het examen

Het bromfietsexamen is pittig. Bereid je dus serieus voor. Een opleiding is niet verplicht, maar kandidaten die een complete cursus hebben gevolgd, scoren veel beter dan kandidaten die alleen een leerboek hebben doorgenomen. Het beste kun je lessen nemen bij een rijschool met bromfietsinstructeurs die een wettelijk erkend instructeursbewijs hebben.

Aanmelden voor het examen

De rijschool kan jou aanmelden voor het examen.

Het examen

Het bromfietsexamen kun je doen bij één van de meer dan dertig theoriecentra van het CBR. Je moet een half uur voor aanvang van het examen aanwezig zijn. Als je jebij de balie aanmeldt, krijg je een tafelnummer in de examenzaal toegewezen. Het examen bestaat uit vijftig vragen: ja/neevragen, meerkeuzevragen en open vragen. Je moet vierenveertig vragen goed beantwoorden. Er wordt gewerkt met grootbeeld-tv’s en dvd. De vragen worden gesteld aan de hand van beelden van verkeerssituaties. Je moet je voorstellen dat jij steeds de bromfietser op het getoonde beeld bent. Iedere vraag is met drukknoppen op je tafel te beantwoorden. Naast de verkeersregels komen ook verkeersinzicht, verantwoord gedrag, milieu en voertuigtechniek aan bod. Het examen duurt in totaal drie kwartier. Daarna wordt binnen een half uur de uitslag bekend gemaakt. Als je geslaagd bent, krijg je je certificaat direct mee naar huis.

Om examen te doen moet je bij je hebben:

  • een oproepkaart voor het examen
  • een geldig legitimatiebewijs, bijvoorbeeld een Nederlands paspoort of een Europese identiteitskaart.

Vragen?