Het theorie-examen motor

Iedereen die zijn motorrijbewijs wil halen, moet een theorie-examen voor de categorie A af te leggen bij het CBR. Dit geldt dus ook als je al jarenlang je autorijbewijs hebt, en al een keer theorie-examen voor de auto hebt gedaan.

Heb je al een autorijbewijs, dan dien je voor het examen verkeersdeelneming in het bezit te zijn van het theoriecertificaat A. Voor je examen voertuigbeheersing heb je het dus nog niet nodig!

Heb je geen autorijbewijs, dan zal je voordat je begint met het volgen van motorrijles al je theoriecertificaat moeten halen. Dit omdat je zelf de juridisch bestuurder bent en dus ook op de hoogte moet zijn van alle geldende verkeersregels. Je motorinstructeur kan immers niet ingrijpen. Heb je geen autorijbewijs en ook nog geen theoriecertificaat, en je volgt je motorrijlessen ter voorbereiding op het examen AVB op een afgesloten motoroefenterrein, dan mag dit weer wel. Je volgt dan immers geen motorrijles op de openbare weg. Zodra je met je motorrijlessen de openbare weg op gaat, dien je echter wel in het bezit te zijn van het theoriecertificaat.

Geldigheid

Als je slaagt voor het motor theorie-examen, dan blijft deze uitslag 1,5 jaar geldig. Dit betekent dat je binnen anderhalf jaar na het halen van je theorie-examen moet slagen voor het motorexamen AVD. Lukt dit niet, dan moet je opnieuw theorie-examen afleggen bij het CBR.

Het theorie-examen motor

Het theorie-examen voor de motor duurt ongeveer 45 minuten, inclusief de uitleg vooraf. Je dient een half uur voor aanvang in het CBR examencentrum aanwezig te zijn.

Het theorie-examen bestaat uit 50 vragen waarvan je er minimaal 44 goed moet beantwoorden om te slagen. De vragen zijn onderverdeeld in ja/nee vragen, meerkeuze vragen en vragen waar je zelf een getal moet invullen.

Het theorie-examen wordt klassikaal afgenomen in 1 van de theorie-examencentra van het CBR. Je kunt alleen klassikaal examen doen in het Nederlands. Wil je theorie-examen doen in een andere taal, dan dien je via je motorrijschool een individueel theorie-examen te reserveren.

Wat neem je mee naar het theorie-examen?

Naar het theorie-examen dien je een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. Je hoeft geen pasfoto meer mee te nemen naar het theorie-examen. De uitslag van je theorie-examen wordt elektronisch vastgelegd, maar je krijgt ook een theoriecertificaat mee. Het is niet verplicht de bevestiging van je theorie-examen (oproepkaart) mee te nemen, maar wel praktisch. Alle gegevens mbt je theorie-examen (examentijd en -datum, adres en wat mee te nemen) staan hierop.

Je bent dus alleen verplicht een geldig legitimatiebewijs mee te nemen naar je theorie-examen.

Individueel theorie-examen motor

Je komt in aanmerking voor een individueel examen motor als je moeite hebt met een klassikaal examen (slechthorend, dyslectisch, leerproblemen, faalangstig ed) of wanneer je de Nederlandse taal niet voldoende beheerst.

In het laatste geval ben je verplicht een officiële tolk mee te nemen die de vragen en antwoorden van het theorie-examen voor jou vertaalt. Deze tolk dient aangesloten te zijn bij bureau TolkenNet. De kosten voor een tolk bedragen €167,- Dit komt boven op de kosten voor het individuele theorie-examen. Een individueel theorie-examen kun in je alleen reserveren via je rijschool. Neem je een tolk mee, dan dien je deze zelf te reserveren via TolkenNet.

Het individuele theorie-examen is identiek aan het klassikale theorie-examen. Je hebt alleen geen tijdsdruk, en indien een vraag je niet helemaal duidelijk is, kan je verduidelijking vragen aan de examinator.

Wanneer ben je geslaagd?

Je bent geslaagd voor het theorie-examen motor als je 44 vragen of meer goed hebt beantwoord.

Gezakt voor je theorie-examen motor?

Na het theorie-examen krijg je het uitslagformulier mee. Hierop kun je zien hoeveel vragen je fout, te laat of helemaal niet hebt beantwoord, gegroepeerd per examenonderwerp. Je kunt hier dus niet zien welke specifieke vragen je fout had, en wat dan wel het goede antwoord had moeten zijn.

Je moet nu weer opnieuw een theorie-examen reserveren. Houdt hierbij rekening met een wachttijd, reserveer dan ook direct nadat je gezakt bent een nieuwe examendatum. Is de wachttijd opgelopen tot enkele weken, reserveer de datum dan toch en kijk dagelijks even of het CBR er examencapaciteit heeft bijgeplaatst. Je kunt je examendatum kosteloos wijzigen als je de reservering voor je theorie-examen hebt gemaakt via de reserveringswebsite van het CBR.